Terramar Museum

Het Terramar Museum in Kralendijk is het eerste museum in Caribisch Nederland dat het verhaal van Caribisch Nederland vertelt.

De vele toeristen die Bonaire bezoeken maken in het museum kennis met de geschiedenis en de mix van culturen die hun sporen hebben nagelaten in de regio. Bezoekers kunnen op interactieve wijze het verhaal van Bonaire ervaren, van de eerste bewoners en de slavenhandel tot de hedendaagse manier van leven op het eiland.

De verhalen  worden onder andere met interactieve displays, historische tekeningen en 'staged encounters' met lokale bewoners tot leven gebracht. Zo vertelt een Taino-Indiaan over zijn ontmoeting met Europese kolonisten en een slaaf over het harde leven op de plantages.

Ruud Stelten is de initiatiefnemer en directeur van het museum. Steven Schaeken, de directeur van het Nederlandse ontwerpbureau NorthernLight, heeft het museumconcept ontwikkeld. Wetenschapper en archeoloog Joost Morsink is samen met Stelten verantwoordelijk voor de inhoudelijke invulling van het museum.

"Uit onderzoek is gebleken dat toeristen en cruisepassagiers graag meer over de geschiedenis van Bonaire willen weten",  en daar speelt het Terramar museum op in. Het museum ligt in een schitterend pand op steenworpafstand van de plaats waar de cruiseschepen aanmeren. Voor vele toeristen zal ons museum een verrijking zijn van hun bezoek Bonaire.