Duiken op Bonaire

Bonaire staat wereldwijd bekend om haar adembenemende onderwaterwereld, de onaangetaste koraalriffen vormen de leefomgeving van prachtige tropische vissen en andere kleurrijke zeebewoners.

Bonaire is een benedenwinds eiland en valt buiten de orkaanzone, daardoor blijft het koraal intact en is van zeer hoge kwaliteit. Vrijwel alle Caribische eilanden hebben te maken met verwoestende stormen die een onherstelbare schade aan de kwetsbare koraalriffen aanricht. De wateren rond Bonaire vormen het National Marine Park , het zicht onder water is op sommige plekken meer dan negentig meter!

 

 

Het duiken op Bonaire is laagdrempelig. Je kunt naar willekeurige plek aan de kust rijden en daar vanaf het strand een duik te maken waardoor je vrijwel direct midden in het koraalrif zit. Dit is waarmee Bonaire onderscheidend is ten opzichte van de meeste andere mondiale duikbestemminge. Niet voor niets prijkt op alle autonummerplaten de slogan: ‘Diver’s Paradise’. Dit is ook de reden waarom wij deze site Bonaire Paradise hebben genoemd! Ook de plek waar je het beste aan wal kunt gaan is gemarkeerd. Op deze plek ligt een gele steen met het opschrift ‘exit’. Men probeert op deze manier het koraal maximaal te ontlasten en minimaal te belasten. Een groot deel van de duiklocaties in het noorden van Bonaire liggen in het prachtige Nationaal Park “Slagbaai”. Het Washington Slagbaai National Park beslaat het volledige noordelijke gedeelte van Bonaire. De duiklocatiesdie centraal op het eiland liggen zijn voor een groot deel gesitueerd voor de westkust van Kralendijk met haar langgerekte buitenwijken. In de Engelse taal worden deze duiklocaties ook wel ‘the house reef dive sites’ genoemd omdat ze als het ware in de achtertuinen van de aldaar gesitueerde accommodaties en woonhuizen liggen.Je kunt hier vanaf je hotelkamer met je duikuitrusting het koraalrif in wandelen. Op Bonaire behoren sommige stranden toe aan privépersonen waaronder dus ook aan hotels & resorts.

De duiklocaties in het zuiden van Bonaire liggen in een adembenemend mooi decor. Het zuiden van het Caribische eiland is namelijk het domein van de beroemde zoutpannen met centraal daarin gelegen de fascinerende kolossale zoutpiramides. Eenmaal verlicht door de Caribische zon stralen zowel de zoutpannen als de zoutpiramides een paarsachtige gloed af die het gebied tot een surrealistisch buitenaards landschap doet aanvoelen.

 

 

Klein Bonaire

Het kleine rifeilandje vlak voor de kust van Bonaire heet Klein Bonaire  en bezit een prachtig koraalrif waar de meest kleurrijke vissen en andere bijzonder fraaie schepsels van de Caribische Zee leven. Het rif loopt langs de gehele kustlijn van en oefent een onweerstaanbare aantrekkingskracht uit op duikers en snorkelaars .

Er zijn duiktoeristen uit de hele wereld die speciaal naar Bonaire komen  om hun geliefde sport te bedrijven in de wateren rondom Klein Bonaire. Deze wetenschap accentueert de ongelofelijke schoonheid van de onderwaterwereld  van het kleine rifeilandje.

Klein Bonaire is bovendien een belangrijke nestplaats voor de vijf soorten zeeschildpadden (dikkopschildpad, groene zeeschildpad, karetschildpad, lederschildpad en warana) die voorkomen in de wateren rondom Bonaire en Klein Bonaire.

De lederschildpad is overigens uiterst zeldzaam. De afgelopen twee jaar (2008 en 2010) zijn er maar twee nesten van de lederschildpad gevonden op Klein Bonaire. Deze prehistorische dieren kunnen enorme proporties aannemen en heel diep duiken. In de wateren rondom Klein Bonaire zijn exemplaren van de lederschildpad beschreven en gedocumenteerd die meer dan 2,5 meter lang waren en meer dan 1000 kg wogen!

In de zee rondom het kleine eilandje liggen op alle duiklocaties  boeien waaraan geankerd kan worden. Op deze manier hoeven de schepen niet hun anker boven het rif uit te gooien en waardoor schade aan het kwetsbare koraal zou kunnen ontstaan.

 

Duiklocaties

Alle duiklocaties van Bonaire, met uitzondering van de locaties op Klein Bonaire, worden aan wal gemarkeerd door een gele steen met daarop geschreven de naam van de duikspot .

In zee liggen op alle duiklocaties boeien waaraan boten kunnen aanleggen . Op deze manier hoeven de schepen niet te ankeren boven het rif waardoor schade aan het koraal zou kunnen ontstaan. Om het koraalrif nog meer te beschermen is op sommige duiklocaties aangegeven op welke plek je vanaf het strand het beste de zee in kunt gaan. Op deze plek ligt een gele steen met het opschrift ‘enter’. 

 

 

Beste duikbestemming

Bonaire wordt al jarenlang door het toonaangevende Amerikaanse duikblad ‘Scuba Diving Magazine’ tot de beste duikbestemming van de Caribische archipel uitgeroepen, Bonaire wordt men name geroemd voor haar vele kant-duikmogelijkheden en onaangetaste maritieme natuur.

Duikscholen

Op het “Divers Paradise Bonaire” zijn vele duikscholen  en duikcentra`s aanwezig waar gediplomeerde instructeurs een veilige begeleiding van de schitterende onderwaterwereld mogelijk maken.

Voor gediplomeerde duikers zijn er complete duikuitrustingen te huur 

Als je nog geen duikbrevet hebt kun je onder begeleiding van een ervaren instructeur een proefduik maken of een officieel duikdiploma halen door een duikcursus te volgen.

Mensen die liever niet durven of willen duiken maar toch getuige willen zijn van de schitterende onderwaterwereld kunnen gaan snorkelen. Bij de duikscholen en duikcentra zijn complete snorkeluitrustingen te huur en worden ook snorkeltochten georganiseerd. 

 

Duikshops

Natuurlijk zijn er op Bonaire ook speciale duikshops.  Hier kun je snorkel- of duikmaterialen aanschaffen. De duikshops zijn op de hoogte van alle duikmogelijkheden op Bonaire en geven je bruikbare tips.